wordpress.com או wordpress.org – איזה וורדפרס אני צריך?

רבים מהמתחילים את דרכם בבניית אתרים בוורדפרס לא ממש מצליחים להבין את ההבדל בין wordpress.com ל-wordpress.org. ניתן לראות את זה בקבוצות הדיון השונות על וורדפרס בפייסבוק ושאר מקומות. אנשים מגיעים לבקש עזרה עם האתר שלהם ואז מסתבר שהוא מאוחסן על wordpress.com ולא ממש ניתן לעזור להם. לפעמים בעלי האתר אפילו לא יודעים להגיד באיזה וורדפרס הם משתמשים מרוב הבלבול בנושא.

מכבש דפוסרגע, אתה רץ, מה זה וורדפרס בכלל?

אה, נכון. אז נתחיל מזה שבמקור המילה wordpress (או printing press) מתארת מכבש דפוס. כן כן, המכונות הגדולות האלה של פעם שהדפיסו עיתונים ושאר דברי דפוס באמצעות גלופות והרבה עבודה ידנית. היום לכל אחד מאיתנו יש מכבש דפוס משוכלל פי כמה בבית ואנחנו קוראים לזה מדפסת. 

אבל היום כשאומרים וורדפרס מתכוונים למערכת ניהול התוכן (להלן CMS שזה ראשי תיבות של Content Management System) הנפוצה בעולם. כל כך נפוצה שנכון לכתיבת שורות אלה היא מפעילה 28% מכלל אתרי האינטרנט (במספרים זה מעל 60 מליון אתרים). מתוך כלל אתרי האינטרנט המופעלים ע"י CMS, וורדפרס תופסת 52% מנתח השוק הזה. ובזווית ישראלית – 60% מהאתרים מנוהלי התוכן בישראל עובדים על וורדפרס!

אגב, מערכות ניהול תוכן הן מערכות, פשוטו כמשמעו, המנהלות את התוכן באתרי אינטרנט. תחשבו על אתרים כמו ynet, CNN או סתם בלוגים שאתם קוראים. יש בהם תוכן דינמי – מוסיפים להם תוכן או משנים את איך שהוא מוצג. לא מדובר באתר סטטי שמהרגע שהוא נבנה יישאר כמות שהוא ללא שינוי מהותי בתוכן (למרות שגם את זה וורדפרס יודעת לעשות).

עמוד he.wordpress.orgwordpress.org

תכלס, זה הוורדפרס הרשמי. את המערכת עצמה ניתן להוריד ולהתקין אותה על שרת אחסון ולקבל אתר אינטרנט. ואם נהיה טכניים לרגע – זו מערכת קוד פתוח המבוססת על PHP כשפת תכנות ו-MySQL כבסיס נתונים.

המערכת פותחה ע"י מאט מולנווג ושוחררה לראשונה בשנת 2003.

אנשים נוטים לקרוא למערכת הזו גם "הוורדפרס החינמי" וכדומה. זאת מכיוון שבפועל לא נדרש לשלם שום דבר בשביל להשתמש בוורדפרס עצמו. תוכלו אפילו להתקין אותו על המחשב שלכם באמצעות פתרונות כמו XAMPP (אבל אז כמובן שהוא לא יהיה זמין באינטרנט). אבל בפועל, אדם רציני יצטרך לרכוש לעצמו חבילת אחסון (חברות אחסון אתרים גובות לפי חבילות מובנות מראש לבחירת המשתמש בהתאם לצרכי האתר) וכמובן שם מתחם (דומיין – משהו כמו mysite.co.il). כמובן שאם בעל האתר לא יודע לבנות או לעצב אתר, הוא יצטרך לשכור את שירותיו של מפתח/ת אתרים ומעצב/ת.

יתרונות: עצמאות וזה שווה הכל. זה אומר שבדרך זו יש לבעל האתר שליטה ישירה על בסיס הנתונים, על הקוד עצמו, אפשרות להתקין תוספים ותבניות ללא מגבלה וכו'…

חסרונות: לטובת בניית אתר רציני שכולל לפחות מפתח אתרים תצטרכו להיפרד כנראה מכמה אלפי ש"ח בבת אחת לכיסוי ההוצאות הראשוניות. לאחר מכן תצטרכו רק לחדש חבילות (דומיין, אחסון, תבניות או תוספים בתשלום וכדו').

עמוד he.wordpress.comwordpress.com

או "וורדפרס בתשלום". למרות שניתן להקים אתר על הפלטפורמה הזו בחינם לגמרי. אבל יש אותיות קטנות.

בפועל, הפלטפורמה הזו מזכירה מערכות עצמאיות לבניית אתרים כמו Wix ודומיו.

הפלטפורמה הזו הוקמה ב-2005 ע"י חברת Automattic בבעלותו של מאט מולנווג שפיתח את מערכת wordpress החינמית, ובאמת הפלטפורמה הזו מבוססת על הוורדפרס החינמי.

יתרונות: הכל במקום אחד. לא חובה לקנות דומיין ובטח אין צורך להתעסק עם הכוונת כתובות DNS לשרת האחסון (אבל זה אומר שתסתפקו בסאב-דומיין במבנה xxx.wordpress.com); לא צריך לקנות חבילת אחסון – החבילה החינמית מעניקה לכם 3GB אחסון; תשלום חודשי נמוך יחסית (אבל לכל החיים).

חסרונות: תצטרכו לשלם כמעט על כל דבר שזז. למשל בשביל לארח אתר עם דומיין משלכם תצטרכו את החבילה האישית שעולה 10.75₪ לחודש, בשביל להסיר את הפרסומות של wordpress.com תצטרכו להיפטר מ-29₪ לחודש ובשביל לשלב Google Analytics או להתקין תבניות ותוספים מצד שלילי, תצטרכו את החבילה העסקית היקרה ביותר שכרגע עולה 89₪ לחודש. כלומר החבילה היקרה ביותר ב-wordpress.com בעלות של 1,068₪ לשנה, לא תצליח להעניק לכם את העצמאות של הוורדפרס החינמי וזה עוד לפני בניית האתר עצמו.

עצמאות למה לי?

שאלה מצויינת וכשאני מנסה לענות עליה אני משתמש בהבדל בין סמארטפון עם מערכת אנדרואיד שנותנת לך את החופש לעשות מה שאתה רוצה (ואפשרי) עם הטלפון שלך לעומת אייפון ומערכת הגן הסגור שלו שאפילו לא מאפשר להוסיף כרטיס זכרון.

אם זה לא היה ברור, אז wordpress.org הוא המקבילה לאנדרואיד מבחינתי כאשר wordpress.com הוא המקבילה לאייפון עם כל המגבלות שלו.

ואם אתם מחפשים דוגמא עכשווית לערך של העצמאות שיש לכם עם wordpress.org, אז הנה סיפור שהתפרסם ממש הערב. שמעתם על פיגוע הדריסה בעצרת הגזענית של אנשי קו-קלאקס-קלן וניאו-נאצים בשארלוטסוויל, וירג'יניה, שנערכה לפני מספר ימים? הדורס הרג אישה ופצע עוד כ-20 אנשים. 

אז מה מסתבר? אותם גזענים קיצוניים הפעילו אתר על פלטפורמת wordpress.com על דומיין פרטי שלהם – bloodandsoil.org. הערב החליטה הנהלת wordpress.com להסיר את האתר שלהם מהרשת ובמקומה פרסמו את ההודעה המצורפת:

אז אמנם במקרה הזה, אני דווקא שמח ומאושר שהורידו לגזענים המסוכנים האלה את האתר. אבל תאמינו לי, האתר הבא שלהם יהיה "וורדפרס חינמי". הם למדו את הלקח של חוסר בעצמאות על פלטפורמת wordpress.com. כך שכנראה שאת האתר הבא שלהם לא ניתן יהיה להוריד מהרשת, אלא בצו של בית משפט.

אז מה הבחירה שלכם? שתפו אותי בתגובות.

אם אתם צריכים ייעוץ לפני בניית אתר, או צריכים עזרה בפיתוח אתר חדש, אתם מוזמנים לפנות אלי בתגובות או דרך צור קשר.

דוד ארוון

מהנדס תעשיה וניהול בהשכלתי, בעולם המחשבים מאז מחשב ה-AT 286 ובעולם התקשורת כבעל BBS עוד לפני שנולדה רשת האינטרנט. את הדומיין הראשון שלי קניתי בשנת 2000 (עדיין קיים) ומתעסק בבניית אתרים מאז, כשבשנים האחרונות אני מתרכז בוורדפרס בלבד.

כתיבת תגובה

 

סגירת תפריט
דילוג לתוכן